Nebudou se vám rojit včely?

04.05.2019 18:13

 

Po letošním časném teplém jaru, kdy dobře vyzimovaná včelstva rychle nabírají na síle, přišlo delší ochlazení s nepříznivým počasím. To vede k rychlému vzniku rojové nálady a mnohá včelstva mají nejen naražené rojové matečníly, ale mnohdy už i zavíčkované. Týká se to nejen rojivých včestev, ale také  těch, která neměla dostatek prostoru pro rozvoj, pro kladení a nebyla dostatečně vytížena stavbou nového díly, ať již na mezistěnách nebo stavebních rámcích.

Lze proto očekávat, že po skončení současného delšího nečasu s návratem pěkného počasí se mnohá včelstva vyrojí. Doporučuji proto, pokud nechcete roje, abyste u takových včelstev neprodleně, jakmile to počasí dovolí, udělali prohlídku a včas zrušili vytvořené matečníky nebo, pokud naleznete matku, ji odebrali s pár obsednutými plásty  se včelami a vytvořili oddělek, (pokud již není pozdě).

Takové včelstvo sice bude mít přerušené plodování a tedy i přerušený rozvoj, nicméně neztratíte létavky a naopak více včel využije nastávající snůšku. Nádavkem získáte ranný oddělek, který se vám může hodit, pokud se u stávajícího včelstva nová mladá matka ztratí při proletu. V takovém případě spojíte oddělek se postiženým bezmatečným včelstvem a život  včelstva jde dál...

                                                                                                                                                Jiří a Jakub Jandovi

.